Skolevejsanalyse i samarbejde med ViaTrafik

FRA SKOLEVEJSANALYSE TIL ADFÆRDSKAMPAGNE OG VEJLUKNING
I samarbejde med ViaTrafik udførte vi, for Frederiksberg Kommune, en skolevejsanalyse på Søndermarksskolen.

I stedet for at tage udgangspunkt i forældrenes oplevelse af trafikken foran skolen, var det på Søndermarksskolen skolepatruljen, der var udgangspunkt for analysen. Elevernes arbejde indgik som et kvalitativt input i skolevejsanalysen.

METODE
Eleverne tegnede deres egne kort over skolen og ud fra disse viste de os de mest problemfyldte steder. Derudover fik de også til opgave at observere trafikken om morgenen.

PROBLEM
Eleverne kunne hurtigt konstatere, at det var forældrene, der var roden til flere af problemerne. Eksempelvis satte flere forældre deres børn af, mens de holdt lige foran skolepatruljen, det spærrede vejen ved et fodgængerfelt (se foto herunder).


Eleverne har med modellervoks illustreret  problemer med forældre, der sætter deres børn af lige foran skolepatruljen.

ELEVERNES IDEER – VEJLUKNING OG NYE AFSÆTNINGSSTEDER
Skolepatruljen foreslog bl.a. at vejen foran skolen skulle lukkes om morgenen. Dette ville forhindre biler i at komme til det problemfyldte område. Derudover foreslog de, at forældre skulle sætte deres børn af på afsætningssteder lidt væk fra skolen, hvor elever fra skolepatruljen ville komme og hente skolens yngste elever og følge dem i skole.

ADFÆRDSKAMPAGNE MED VEJLUKNING
Efter at have afsluttet skolevejsanalysen i efteråret valgte Frederiksberg Kommune, at vi skulle arbejde videre med elevernes ideer.
Resultatet blev en adfærdskampagne, hvor vejen foran skolen blev lukket en time en morgen, så skolens elever trygt kunne cykle og gå i skole.
På billedet herunder ser man skolepatruljen, der viser skolens yngste elever, hvor de nu skal sættes af, hvis de bliver kørt i skole.


Foto: Alex Tran

Søndermarksskolen blev så glade for vejlukningen om morgenen, at den i samarbejde med Frederiksberg Kommune gjorde den permanent, så vejen nu er bilfri fra kl. 7.30-8.30