Besøg af Ingeniører fra Luxemburg

Undervisning i cykelvenlige skoler

Sidste uge bød på et spændende besøg fra tre ingeniører fra Lycée Technique d'Ettelbruck, Luxemburg, der alle underviser elever mellem 13 og 18 år i tekniske fag. Formålet med besøget var at lære, hvordan vi i Danmark skaber cykelvenlige skoler. I projektet arbejdes med en certificering af cykelvenlige skoler og i den sammenhæng kom den lille delegation til Danmark.

Inspiration fra Fynske Skoler 
For at vise, hvordan skoler konkret arbejder med cykling i Danmark, besøgte vi tre skoler på Fyn, som på hver sin måde engagerer eleverne i at cykle.

  1. Ørkildskolen, Svendborg: Her fortalte skolens færdselskontaktlærer, Thomas, hvordan han underviser eleverne i trafik. Hans udgangspunkt er Rådet for Sikker Trafiks undervisningsmateriale, hvor eleverne bl.a. skal igennem diverse gå- og cykelprøver. Derudover tager skolen ofte på cykelture med klasserne, både så eleverne kan øve sig i at færdes i trafikken, men cyklen bruges også som transportmiddel, når klasserne skal på udflugter rundt omkring i byen.

  2. Peter Willemoesskolen, Assens: Skolens færdselskontaktlærer, Rikke, fortalte her om en spændende trafiklegeplads, som eleverne har udviklet i samarbejde med Trafik i Børnehøjde og Assens Kommune. Området hvorpå trafiklegepladsen ligger er en p-plads ved skolen, og den fungerer nu som “shared space”, hvor eleverne kan træne deres cykelfærdigheder både i frikvartererne og sammen med deres familier i weekenderne.

  3. Tommerup Skole: På denne skole præsenterede Trafik i Børnehøjde de løsninger, som skolens elever har udviklet - som en del af projektet ‘Elever som trafikeksprter’ - for at skabe en tryggere skolevej for cyklister. Bl.a. har pullerter og et midlertidigt indkørselsforbud om morgenen foran skolen reduceret trafikken foran skolen, hvilket skaber større sikkerhed for cyklisterne.

Besøg på trafiklegepladsen, Peter Willemoes Skole i Assens

Ingeniørerne fra Luxemburg var særligt imponerede over den systematiske måde, hvorpå der arbejdes med trafikundervisning i Danmark. Det var inspirerende at videreformidle vores viden og erfaringer og samtidig også selv blive inspireret af måden de arbejder naturvidenskabeligt med trafik i Luxemburg. Inspiration som vi kan bruge i vores videre arbejde i projektet ’Elever som trafikeksperter’.

Lycée Technique d'Ettelbruck i Luxemburg lader til at have et meget højt fagligt niveau og har sammen med deres elever bl.a. udviklet en sensor, der monteres på en cykel og som kan måle en række tekniske værdier fx luftkvalitet.

Vi håber, at den danske cykelknowhow kan bidrage til at fremme cykling blandt børn og unge i Luxemburg og skabe flere cykelvenlige skoler!


Trafik i Børnehøjde har modtaget støtte til projektet ’Elever som trafikeksperter’ fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Østifterne. Projektet udføres over fem år frem til 31. december 2028. 

 
Forrige
Forrige

Danmarks motionsuge som løftestang for mere cykling 

Næste
Næste

Opgave: Kan elever udregne den optimale cykelstibredde?