Danmarks motionsuge som løftestang for mere cykling
Tranbjergskolen i Aarhus har i år vist, hvordan Danmarks motionsuge i uge 41 kan bruges til at få flere børn til at cykle. Eleverne i 4.A arrangerede en cykeldag for skolens fem 2. klasser og lancerede samtidig en kampagne, der opfordrede alle skolens elever til at komme til skole på cykel eller til fods.
Fokus på yngre elever og trygge omgivelser
Tranbjergskolen har elever fra 0.- 4. klasse, og med fem spor på flere årgange, er der forholdsmæssigt mange yngre børn, der potentielt kunne køres til skole. Skolen er dog omgivet af et veludviklet stisystem med tunneller under de større veje, hvilket giver trygge rammer for cykling og gang. Cykeldagen blev målrettet elever på 2. årgang, da potentialet for at skifte bagsædelivet i fars og mors bil ud med selvtransport på cyklen vurderedes størst. Det er i denne alder mange børn kan begynde at cykle på trygge ruter - og dem er der en del af i området på grund af det veludviklede stisystem.
Måling af succes
For at dokumentere effekten blev der gennemført videoanalyser før og efter projektet af RAW Mobility. Resultaterne viste en stigning i antallet af cyklister på ca. 15% og gående på ca. 26% efter korrektion for sæsonvariationer. Tallene er baseret på målinger to tilfældige morgener og er derfor forbundet med en vis usikkerhed. Den positive tendens bekræftes dog af et spørgeskema til skolens forældre, hvor 25% af forældrene svarer, at deres børn er blevet lidt mere eller meget mere motiverede for at benytte aktiv transport via 4.A’s projekt.
Forældres vurdering af om projektet har haft betydning for deres barns motivation for at benytte aktiv transport.
4.A udviklede to cykelaktiviteter for 2. klasserne: et cykelløb og en cykelbane.
- Cykelløbet blev afviklet på skolens lukkede stisystem, hvor eleverne i små hold øvede sig i at cykle sammen uden voksne, navigere på en kendt rute og tage en hånd fra styret ved sving. Eleverne i 4.a stod for tidtagning, igangsætning, vejledning undervejs og små opgaver på ruten.
- Cykelbanen udfordrede eleverne med tekniske øvelser som slalomkørsel gennem kegler og – for de modige – kørsel over bump. Disse øvelser skal medvirke til at styrke elevernes balance- og koordinationsevne, inden børnene selv skal cykle i skole.
Et hold elever fra 2.årgang på vej i ‘Tour de Tranbjerg’
En kreativ kampagne for hele skolen
Ud over cykeldagen udviklede 4.A en kampagne, som blev præsenteret til en fællessamling for alle skolens elever. Kampagnen inkluderede to maskotter, Frida og Noah, der sammen med temaet bolde og blomster skulle gøre skolevejen mere hyggelig. Maskotterne blev malet i en workshop og indgik i grafisk materiale som klistermærker, forældrebreve og plakater.
Derudover arrangerede klassen en konkurrence for alle skolens elever, som ifølge 4.A selv blev en stor succes.
Kampagnepakke til alle skolens klasser med en konkurrenceplakat, brev til forældre og klistermærker til børnene. Eleverne har selv malet de grafiske elementer.
Et varigt potentiale
Projektet på Tranbjergskolen viser, hvordan skolernes motionsuge kan bruges til at fremme cykling og skabe gode vaner fra en tidlig alder. Det er meget relevant at koble cyklen til motion – og vi vurderer at det rækker ud over motionsugen, fordi der er potentiale for at der sættes en ny vane i gang med cykling til skole.
Trafik i Børnehøjde har modtaget støtte til projektet ’Elever som trafikeksperter’ fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Østifterne. Projektet udføres over fem år frem til 31. december 2028.