Blomster på skolevejen…- og anden inspiration fra Big Bang-konferencen
I denne uge har Johan præsenteret projektet ’Elever som trafikeksperter’ på Big Bang–konferencen i Odense, der samler undervisere og forskere inden for naturvidenskab. Det er landets største konference af sin art med 1.920 deltagere i år.
Det er første gang, vi er med på Big Bang. Det var derfor spændende for os at præsentere projektet for en anden målgruppe, end vi sædvanligvis har gjort; nemlig undervisere.
Det gav os mulighed for at få nogle nye perspektiver på vores projekt.
I oplægget med Nina Ahnstrøm fra Engineer the Future stillede Johan skarpt på alle de fordele, der ligger i at arbejde med et virkelighedsnært projekt.
Én ting som Johan fornemmede, gjorde et stort indtryk på lærerne var, at der indgår 25.000 kr. til materialer og kampagneideer i vores projekter. Et beløb som skolens elever kan være med til at beslutte, hvordan skal bruges.
Det, at alle vores projekter har et beløb øremærket til materialer og kampagneideer, gør, at alle projekter bliver til noget i virkeligheden. Det er derfor ikke bare noget eleverne skal forestille sig kunne blive til noget - det bliver til noget. Og det er en kæmpestor motivationsfaktor for elever og skoler.
I en skoleverden hvor der mange steder er få midler til projekter, ud over det skolen har i forvejen, er det virkelighedsnære projekt en god anledning til at få tilført midler udefra – netop fordi projektets formål også tjener en anden sag end kun reel undervisning – i vores tilfælde at forbedre trafiksikkerheden ved skolen.
Blomster på skolevejen…?
Ud over at blive klogere på vores eget projekt set med undervisernes øjne, var konferencen også fyldt med spændende oplæg.
Johan var så heldig at høre Frederik Leerhøis oplæg om ’Plads til liv’ om biodiversitet i undervisningen. Projektet er udført i regi af Statens Naturhistoriske Museum og inddrager unge i at skabe ’biodiversitet makerspaces’. Dette er netop interessant for os, da vi på flere skoler har oplevet elever, der har ytret ønske om flere blomster på deres skolevej . Måske fordi blomster skaber en form for tryghed og æstetisk værdi for eleverne. Det ligger dog uden for vores primære formål at sørge for biodiversitet ved skolerne, men med de rette samarbejdspartnere er der måske mulighed for, at flere af de kommunale dagsordner kan kombineres i ét projekt. Det er ofte den samme forvaltning, der har ansvaret for begge områder - Vej & Park.
AI har hjulpet med at visualisere en skolevej med blomster. Udover fordelene med øget biodiversitet og cyklende børn, ser det også attraktivt ud for lokalmiljøet (det kunne kun blive til en cykelhjelm).
Trafik i Børnehøjde har modtaget støtte til projektet ’Elever som trafikeksperter’ fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Østifterne. Projektet udføres over fem år frem til 31. december 2028.