Kan skoler udføre trafikprojekter på egen hånd?
…det er en af de ting, vi skal undersøge som en del af vores fondsprojekt ’Elever som trafikeksperter’.
Lærerkurser
Vi er derfor gået i gang med at holde lærerkurser i de kommuner, hvor vi tidligere har udført et fondsprojekt. Formålet er at få flere skoler til at engagere sig i at arbejde med trafikken omkring skolen og samtidig øge elevers motivation for science.
Færdselslære er et af de timeløse fag i Folkeskolen, hvilket betyder, at lærerne selv skal finde plads i skemaet til at undervise eleverne i dette. Dette kan gøre det svært for lærerne at få det gjort i praksis.
Ideen med det nye undervisningsmateriale er, at det skal inspirere lærere til at arbejde med trafik sammen med deres elever. Materialet er bygget sådan op, at lærerne – ud over at arbejde med trafik med deres elever – samtidig kan opfylde nogle af de faglige mål, som de skal i de boglige fag f.eks. i matematik og natur/teknik. På den måde bliver færdselslære integreret i den undervisning de allerede udfører, og ikke noget de skal nå ved siden af.
Vi har udført det første kursus i Kolding Kommune med deltagelse af 15 lærere. De deltagende lærere havde alle ansvar for trafikundervisningen på deres skole. Denne rolle betyder ofte, at de skal inspirere de øvrige lærere til at lave færdselsundervisning.
På kurset præsenterede vi bl.a. lærerne for vores nye undervisningsmateriale udviklet i samarbejde med Engineer the Future. Materialet ligger på Engineer the Futures hjemmeside.
Sådan måler vi
Det bliver spændende at blive klogere på, om skolerne selv kan udføre trafikprojekter med undervisningsmaterialet i hånden. Vi måler succesen på, hvor mange gange materialet bliver downloadet fra hjemmesiden og ved at holde kontakt med nogle af de deltagende lærere, der har udtrykt interesse på vores kurser.
Et mellemformat
Vi har også et mål om at finde frem til et mellemformat, hvor skolen udfører dele af projektet på egen hånd i samarbejde med Teknisk Forvaltning. Trafik i Børnehøjdes rolle i denne type projekt er at udføre 2 workshops (kortlægning af trafikken og ideudvikling af løsninger) og efterfølgende lave en plan for resten af projektet. Herefter træder Trafik i Børnehøjde et skridt tilbage og projektet afsluttes af læreren - med undervisningsmaterialet i hånden - i samarbejde med Teknisk Forvaltning.
Vi tilbyder denne type forløb til kommuner, hvor vi har udført et almindeligt forløb, hvor vi er fuldt ansvarlige for projektet. Planen er at lærerkurset kan være muligheden for at finde frem til motiverede lærere.
Trafik i Børnehøjde har modtaget støtte til projektet ’Elever som trafikeksperter’ fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Østifterne. Projektet udføres over fem år frem til 31. december 2028.