Få trafikanter til at ændre adfærd med en positiv kampagne 

Når vi udfører adfærdskampagner, er vores udgangspunkt, at kampagnen skal være positiv. 

Vi tror på, at hvis vi skal have mennesker til at ændre adfærd, bliver de mest motiverede, hvis de får en positiv oplevelse, når de ser vores kampagner.  

Vi tror på, at hverken børn eller voksne får lyst til at gøre noget andet, som måske ovenikøbet kan være mere tidskrævende for dem, hvis kampagnen giver dem dårlig samvittighed eller hvis de lige frem bliver skældt ud. Kampagnen skal virke som et positivt skub i den rigtige retning og gerne have det resultat, at de ikke kan lade være med at gøre det, som vi gerne vil have dem til. 

Eleverne er en vigtig del i skabelsen af en positiv adfærdskampagne. Vi har et helt bevidst fokus på at fortælle elever og forældre hvad de gerne må – frem for hvad de ikke skal gøre.

Derfor fortæller vi eleverne, inden de udvikler ideer til slogans, at ordet ikke – skal udelades af kampagnen. De skal derimod fokusere på at fortælle det, som vi gerne vil have modtagerne til at gøre.  


Vi vil gerne have flere børn til at cykle i skole
På fotoet øverst ses tre vejsideplakater fra et projekt på Dalby Skole i Kolding. Ifølge eleverne var der mange elever, der ikke cyklede i skole, fordi de skulle op ad en bakke på sidste del af vejen til skole.

Derfor foreslog eleverne, at der skulle være positive kommentarer til de cyklende elever i siden af cykelstien. Målet med vejsideplakaterne er derfor at opmuntre de elever, der cykler i skole.

Vi ved, at det er forældrene, der sidder på nøglen til, om børnene får lov til at cykle eller gå i skole. Derfor skal sloganet og kampagnen også appellere til forældrene. Hvis ikke direkte – så igennem deres børn.

I eksemplet fra Dalby Skole er hovedmålgruppen børn, men på grund af sloganet  “Når du cykler og går, får du gode lårkan den også appellere til voksne – for hvem vil ikke gerne have gode lår!
 
Derudover kender eleverne heksen Olga fra andre dele af projektet på skolen. Der vil derfor være en genkendelighed for børnene, når de ser plakaterne, og de får forhåbentlig en fornemmelse af, at der en ’god ven’, der hjælper dem på vej.

Forældre skal ændre adfærd på skolevejen 
I andre projekter er hovedmålgruppen bilister omkring skolen. På Gadbjerg Skole i Vejle var problemet, at for mange bilister kørte stærkt på vejen ved skolen til utryghed for elever på cykel og til fods.

Derfor blev der opsat skilte på vejen ved skolen med sloganet “Sæt farten ned, når du ser en ged” Herudover havde eleverne malet små geder, der blev opsat i siden af vejen.

I kampagnen blev der spillet på det humoristiske i sloganet samt det overraskende i, at man pludselig så en ged midt inde i byen.

I dette projekt var kampagnens hovedmålgruppe forældrene (og andre bilister), som så skiltene på vejen. Derudover fik skolens yngste elever et klistermærke med geden og sloganet, så de også fik kendskab til kampagnens budskab og på den måde kunne minde deres forældre om at sætte farten ned, når de så en ged.

 

27% af forældrene er blevet mere opmærksomme på fodgængere omkring skolen

Skilt og geder opsat på vejen ud for skolen (bemærk den lille blå ged ved hegnet).

 

I begge kampagner, er det elever fra de to skoler, der har fundet på tekst og slogans samt designet den maskot, som er en del af kampagnen.


Trafik i Børnehøjde har modtaget støtte til projektet ’Elever som trafikeksperter’ fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Østifterne. Projektet udføres over fem år frem til 31. december 2028. 

 
 
 
Forrige
Forrige

Elevinddragelse - reel indflydelse eller ’skin-inddragelse’?

Næste
Næste

Bilfri skolevej på Dalby Skole