Effekt af bilfri zone på Dalby Skole i Kolding

 

 Øget tryghed blandt forældre

52 % af forældrene føler sig nu "mere trygge" eller "meget mere trygge" ved at lade deres børn færdes på Dalbyvej ved Dalby Skole efter indførelsen af en bilfri zone.

69 forældre deltog i spørgeskemaundersøgelsen.

Baggrund for projektet

Siden foråret 2024 har vi samarbejdet med 5.b på Dalby Skole for at løse skolens trafikale udfordringer. Flere af vores tidligere blogindlæg har præsenteret tiltagene og processen på skolen. Dette indlæg fokuserer på effekten af tiltagene, som er blevet vurderet via en videoanalyse udført af RAW Mobility og en spørgeskemaundersøgelse blandt skolens forældre.

 

Kort beskrivelse af tiltagene

Eleverne i sidste års 5.b har udviklet flere tiltag, der skal få flere til at cykle og gå i skole samt reducere antallet af biler i skolens nærområde.

Bilfri zone: Dalbyvej er blevet bilfri hver morgen fra kl. 7.30 til 8.15 for at øge sikkerheden for elever, der cykler eller går til skole. Det betyder, at det nu ikke længere er muligt for forældre til børn i indskolingen at køre deres børn helt til døren. For at få flere til at cykle og gå og reducere antallet af biler på Dalbyvej har eleverne bl.a. udviklet følgende løsninger (se kort):

 

Effekt af tiltagene - Videoanalyse

RAW Mobility har gennemført en videoanalyse både før og efter indførelsen af den bilfri zone:

  • Foranalyse (21. februar 2024):

    • Cykler: 145

    • Gående: 161

  • Efteranalyse (22. maj 2024):

    • Cykler: 275 (+90 %)

    • Gående: 117 (-27 %)

 
 

Reduktion i antallet af biler på Dalbyvej 

Foranalysen viste 197 biler på Dalbyvej

Efteranalysen viste 130 biler 

Dette betyder et fald på 34%. Tallet skal dog korrigeres for årstidsvariation. Faldet i antallet af biler peger på, at der er en klar sammenhæng med, at skolens anden p-plads, der ligger længere væk, førhen ikke er blevet anvendt til afsætning i samme omfang (se pink markering på kortet herover). Efteranalysen viser, at der sker 21 afsætninger i den forsøgsvise afsætningsbane.

 

Overholdes indkørselsforbuddet på Dalbyvej? 

I føranalysen er der registreret 28 motorkøretøjer på den del af Dalbyvej, hvor der i forsøget er opsat et indkørselsforbud. I efteranalysen er der registret 3 motorkøretøjer på vejen. Det drejer sig om én afsætning, én beboer og en fejemaskine.

 

Vurdering af resultaterne fra videoanalysen

Selvom videoanalysen viser en markant stigning i antallet af cyklister, skal der tages højde for årstidsvariationer, da første analyse var i februar og efteranalysen var i maj. 

Faldet i antallet af gående kan muligvis forklares ved, at efteranalysen blev udført efter 9. klasses sidste skoledag, hvor færre af skolens selvtransporterende elever derfor mødte op denne dag. Desuden viser analysen en reduktion i antallet af biler på Dalbyvej og at kun én person overtræder indkørselsforbuddet. 

Projektet har haft en positiv effekt med øget tryghed blandt forældrene og en stigning i antallet af cyklister. Dog bør antallet af cyklister tolkes med forsigtighed på grund af eksterne faktorer som årstid og skolekalender.

Forrige
Forrige

Hvorfor er Engineering relevant i trafikprojekter?

Næste
Næste

Nyt undervisningsmateriale på vej: Integration af science og trafiksikkerhed i skolen