Fremtidens problemløsere

”Bliver det her virkelig til noget?"

Dette spørgsmål får vi ofte fra de elever, som er en del af vores projekter. Når vi kan bekræfte, at det gør det, stiger deres engagement og fokus på at løse problemer markant.


Elevernes motivation og engagement
Skoleleder Jesper Thygesen fra Dalby Skole i Kolding har gennem vores projekter oplevet, at motivationen stiger, når eleverne kan se, at tingene bliver til virkelighed. Når de oplever, at de voksne lytter til dem og tager deres ideer alvorligt, føler de sig værdsatte og motiverede til at bidrage.

Voksnes rolle i elevernes engagement
Hvis vi forventer, at de elever, vi inddrager, skal tage vores projekter alvorligt, må vi som voksne starte med at tage eleverne og deres ideer alvorligt. Vores erfaring viser, at børn er meget villige til at tage ansvar og komme med ideer til nye løsninger, når det vedrører deres egen hverdag og lokalområde. De er også villige til at investere deres tid på at gøre projekterne succesfulde, f.eks. ved at blive efter skole for at færdiggøre deres arbejde eller bruge deres frikvarterer på at lære andre børn fra skolen at cykle.

Fra teori til praksis
Hvad er forskellen på at lave et teoretisk og et virkeligt projekt med elever i grundskolen? Kort og godt – når projektet bliver virkeligt, oplever vi et stort engagement fra både elever og skoler. Ifølge skoleleder Jesper Thygesen er projektet meget praksisnært for eleverne, og de kan se deres ideer blive realiseret.

"Det bliver ikke bare teori for eleverne; de kan faktisk se det efterfølgende ude på vejen. Det, de har tænkt - sker, det bliver til virkelighed," siger Thygesen.

Han tilføjer: "Jeg tror faktisk, at det er første gang, at jeg som skoleleder har oplevet, at der er kommet et projekt, hvor tingene faktisk bliver realiseret."

Fremtidens problemløsere
Hvis vi skal tro på, at vi kan finde løsninger på de globale udfordringer, som vi står overfor i fremtiden, bliver vi nødt til at give mere tillid til, at børn og unge i en tidlig alder kan løse virkelige problemer. Hvis børn allerede i en tidlig alder lærer at løse komplekse og virkelige problemer, mener vi, at det er mere sandsynligt, at de er bedre rustet til at tænke i nye løsninger, når de en dag skal løse fremtidens komplekse problemer.

At lære elever at tackle virkelige problemer fra en tidlig alder er ikke kun vigtigt for deres personlige udvikling, men også for vores globale fremtid. Når børn og unge lærer at analysere og løse komplekse udfordringer, bliver de bedre rustet til at forme en mere bæredygtig og nytænkende fremtid. Ved at understøtte deres kreativitet og initiativ kan vi skabe en generation af problemløsere, der ikke blot reagerer på udfordringer, men proaktivt søger at skabe bedre løsninger i verdenen omkring dem.


Trafik i Børnehøjde har modtaget støtte til projektet ’Elever som trafikeksperter’ fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Østifterne. Projektet udføres over fem år frem til 31. december 2028. 

 
 
 
Forrige
Forrige

Hvorfor inddrage børn i trafikprojekter? 

Næste
Næste

Villum Fonden støtter ‘Elever som trafikeksperter’