Hvorfor inddrage børn i trafikprojekter? 

“Det bør ikke være elevers opgave at løse problemer, der bedst løses af voksne fagpersoner.”

Dette synspunkt møder vi ofte, især i starten af vores projekter. Vi forstår synspunktet, men alligevel har vi inddraget elever i trafikprojekter i mere end 10 år. Hvorfor egentlig det? Hvad kan børn bidrage med?

Vi har fået de første resultater ind fra to skoler i projektet, der tydeligt viser det store potentiale i at inddrage elever. Vi fortæller mere om resultaterne i kommende indlæg.

1. Lokalkendskab og daglig erfaring

Elever tilbringer hver dag tid på deres skolevej, uanset om de cykler, går eller bliver kørt i bil. En klasse med 20-25 elever kan på kort tid give et præcist billede af, hvordan det er at færdes til fods, på cykel og i bil omkring skolen - både om morgenen og efter skoletid.

2. Forskellige perspektiver

Eleverne kommer fra forskellige dele af byen, hvilket giver dem unikke indsigter i, hvordan trafikken varierer på forskellige indgange til skolen - via cykelstier, parkeringspladser, fortov m.m. De kan beskrive, hvad der fungerer godt om morgenen, og hvor det føles utrygt at færdes, og hvorfor det er sådan.

3. Trafikken set fra børnehøjde

Elever oplever trafikken fra deres egen højde, hvilket kan afsløre udfordringer, som voksne måske overser. For eksempel har vi flere gange oplevet, at børn synes, at det utrygt at cykle langs parkerede biler. Især når passagerer stiger ud på vejen, og de er nødt til at cykle længere ud på kørebanen. Noget der for en voksen, erfaren cyklist ikke umiddelbart er noget problem. 

Lars Gylnæs, færdselskontaktlærer fra Dalby Skole i Kolding har i løbet af et af vores trafikprojekter på skolen oplevet, hvordan eleverne har opdaget og delt problemer om deres skolevej, som de voksne, der færdes på skolen hver dag ikke havde lagt mærke til. 


4. Børn og unge tænker anderledes

Børn og unge tænker anderledes end voksne, hvilket ofte fører til friske perspektiver og kreative løsninger på trafikproblemer ved skoler. Jesper Thygesen, skoleleder på Dalby Skole, fortæller, hvordan en 5. klasse på skolen i foråret 2024 kom med innovative ideer til at forbedre trafikken omkring skolen på blot fire uger – noget som skolebestyrelsen havde arbejdet på at forbedre i flere år. 

Et lignende eksempel ses på Agedrup Skole i Odense, hvor skolens ledelse og bestyrelse i flere år have forsøgt at skabe en mere tryg vej til skole for skolens cyklister. Ideerne blev aldrig til noget, da de viste sig at være meget dyre. Her blev eleverne i 8. klasse også inddraget i et trafikprojekt, og de foreslog en dobbeltrettet cykelsti på stikvejen ind til skolen. Dette sparede skolen og kommunen penge, men skabte også en mere sikker skolevej for cyklisterne.


Inddragelsen af elever i trafikprojekter viser sig gang på gang at have en markant effekt. Elevernes lokale kendskab, anderledes tænkemåde og unikke perspektiver bidrager ikke kun til at identificere problemer, men også til at finde løsninger, som virkelig gør en forskel. Det er grunden til, at vi fortsætter med at inddrage børn i vores trafikprojekter og glæder os over de spændende resultater, som følger med deres deltagelse.


Trafik i Børnehøjde har modtaget støtte til projektet ’Elever som trafikeksperter’ fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Østifterne. Projektet udføres over fem år frem til 31. december 2028. 

 
 
 
Forrige
Forrige

Nyt undervisningsmateriale på vej: Integration af science og trafiksikkerhed i skolen

Næste
Næste

Fremtidens problemløsere