Elever løser udfordringer på p-plads


På Tranbjergskolen i Aarhus har eleverne i 4.a vist, hvordan enkle løsninger og stort engagement kan skabe målbare forbedringer i hverdagen for både børn og forældre.

Som en del af projektet 'Elever som trafikeksperter' blev 4.a bedt om at analysere trafikken omkring deres skole og komme med løsninger på de udfordringer, de selv oplevede. Gennem workshops, analyser og kreative idéer udviklede eleverne en kampagne, der adresserede to store problemer på skolens parkeringsplads:

  1. Mange fodgængere gik på færdselsarealet fremfor på stien.

  2. Forkert brug af kys-og-kør-zonen skabte kø og utryghed.

Resultatet? En elevdrevet kampagne, der både informerer og skaber positiv adfærdsændring.

 

Konkrete forbedringer – dokumenteret med videoanalyser
Med hjælp fra Raw Mobility blev effekten af tiltagene dokumenteret ved videoanalyser før og efter kampagnen. Resultaterne er interessante:

  • Antallet af fodgængere på færdselsarealet faldt fra 30 % til 20 %.

  • Gennemsnitstiden, som bilerne brugte i kys-og-kør-zonen, blev halveret fra 1 minut til 30 sekunder.

  • Trafikflowet blev mere strømlinet, og færre biler stoppede for tidligt i kys-og-kør-zonen.

Små ændringer i adfærd har skabt en mærkbar forskel for alle, der færdes på skolens parkeringsplads.

Resultat fra videoanalyse: Holdetider i sekunder på plads - før/efter

Frida og Noah – kampagnens ansigter
En vigtig del af kampagnens succes var figurerne Frida og Noah, som 4.a skabte for at gøre budskaberne letforståelige og sjove for skolens elever. Hvis eleverne benytter stien langs med p-pladsen til skole eller hvis de cykler møder de Frida og Noah på deres vej til skole!

Frida og Noah var også en del af det merchandise, der blev uddelt til elever og forældre i form af klistermærker og flyers. På den måde blev der skabt en genkendelighed hos eleverne hele vejen igennem.

Enkle løsninger, der virker
Kampagnen fra 4.a bygger på tre klare opfordringer:

  1. Parkering: Hvis du følger dit barn ind på skolen, så parkér i de markerede p-båse og gå via stien ind på skolen.

  2. Kys-og-kør: Hvis du sætter dit barn af i bil, så kør helt frem i ’kys-og-kør’-zonen, afsæt hurtigt, og kør videre, så køen minimeres.

  3. Sti uden om færdselsareal: Hvis du følger dit barn ind på skolen, skal du benytte stien uden om færdselsarealet.

Disse enkle løsninger har skabt en tryggere hverdag for både bilister og fodgængere. Se foto fra løsninger ved kys-og-kør samt sti uden om færdselsarealet - herunder.

Kampagnen bliver en del af skolens trafikpolitik
4.a’s indsats viser, hvordan børns perspektiver kan bidrage til at løse komplekse problemer på en kreativ og effektiv måde. Skolen har nu besluttet at integrere kampagnens budskaber i en trafikpolitik, så de gode resultater kan fastholdes og videreudvikles fremover.

Ud over at have fokus på at løse problemerne på P-pladsen, bestod kampagnen på Tranbjergskolen også af forskellige tiltag, der øgede antallet af elever på cykel og til fods. Læs mere om projektet i vores blogindlæg fra 21. november 2024, Danmarks motionsuge som løftestang for mere cykling


Trafik i Børnehøjde har modtaget støtte til projektet ’Elever som trafikeksperter’ fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Østifterne. Projektet udføres over fem år frem til 31. december 2028. 

 
Forrige
Forrige

Elevers trafikløsning møder virkeligheden – og gør en forskel alligevel

Næste
Næste

Lytter vi egentlig til børn? Sådan rigtigt?